Според најавата на некои светски медиуми за очекување е KTM многу наскоро да ја лансира својата нова понуда во рангот на новата 490 серија. 

Овој потег јавноста во очеквуаше од 2019 година, ама по се изгледа дека оваа и следната година конечно верната публика ќе дочека цела нова гама на мотори кои ќе се базираат на новиот двоцилндарец со заватнина од 450 кубни сантиметри. 

Според MotorcycleNews, понудата ќе вклучува Duke, RC, Adventure, Supermoto и Enduro верзии. Дополнително, што беше и за очекување, тие наведуваат дека по се изгледа новиот CFMoto 450SR кој го користи овој мотор всушност ќе биде првата понуда како резултат на овој развој. Нема потреба да напоменуваме дека CFMoto всушност е кинескиот огранок, односно партнер на KTM, така? 

cfmoto 450sr teaser photo

Секако атакот на европските пазари на CFMoto веќе е повеќе од видлив со нивното спонзорирање на PruestelGP Moto3. Со оваа најава за новитетите на KTM се насетува дека Австијците ќе ја користат истата архитектура и коленесто вратило поставено под 270°, нешто слично на легендарниот CP2 на Yamaha. 

ktm

Пополнувањето на овој сегмент значи дека понудата на KTM ќе се движи од 125 до 1290 и тоа со 390, 490, 690, 790 и 890 во средина. Прилично исполнето... особено интересна ќе биде борбата кај малите тркачи каде во игра се и Јапнските производители на чело со Kawasaki, Honda и Yamaha.  

Back To Top