Поранешните натпреварувачи се одлични аналитичари на трките со мотоцикли. Тие разбираат како функционираат тркањето и мотоциклите и обезбедуваат фантастичен увид во спортот.

Токму поради оваа причина гледаме голем број на поранешни возачи во MotoGP, WorldSBK и MotoAmerica како стануваат репортери. Плус, ова е одлична можност за нова кариера за возачите штом ќе завршат со тркањето.

Како функционира ова во 21-от век? Речиси исто како и порано со таа разлика што социјалните медиуми денеска нудат нови можности.

Jorge Lorenzo 08 04

Земете го на пример Хорхе Лоренцо кој само што отвори сопствен канал на YouTube. Тука, пет-кратниот шампион бесплатно ги споделува своите размислувања и анализи.

Наречен “#99Seconds”, емисиите на каналот траат нешто повеќе од 10 минути. Лоренцо зборува на Шпански но доколку сакате има и превод на Англиски.

Додека за некои возачи е тешко да ја направат транзицијата откако ќе им завршат кариерите, се чини дека за Хорхе Лоренцо работите се одвиваат добро.

Back To Top