Sledete go nasiot Facebook profilSledete ne preku nasiot Tweeter profilСледете го нашиот Google+ профилSite sodrzini direktno vo vasiot RSS citac
  • Вие сте овде
Rob
Редовен член
Теми:206
Град: Prilep
Клуб:
Мотор:

Совет за мотор + останато почетничко инфо

#54651 22 Авг 2010 13:07
Ајмо прв пост... Се извинувам ако темата е во погрешен подфорум и би замолил админите да ја префрлат.

Значи станува збор за тотален почетник кој нема апсолутно никаква врска со мотори, коли или било шо на тркала Колку и смотано да звучи постов, никој учен не се родил и стварно ценам било каква сугестија, совет... Моментално живеам и работам во Штип, ридест град и ми е преку к од планинарење секој божји ден.
Не е град за пелагониец без мотор. Ова го скопчав пред неколку дена и еве ме со лаичките прашања:

1. Немам никаква возачка дозвола и ме интересира дали уствари треба да се полага за мотор од 150 - 250 кубика, колку време и парица треба за истото, дали може истото да се направи во друг град итн... Се надевам дека од сезонава има останато барем уште 2 месеца за вожња. Или можеби е прекасно допрва да почнувам со ова?

2. После интензивно разгледување на огласи сфатив дека скромното илјадарче дозволува само втора рака од непознатите(барем за мене) марки и еве шо имам во предвид:

www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=764860
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=878056
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=825790
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=706748
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=763971
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=810421
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=680714
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=680714
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=876601

Ненам некој посебен кеф за "чоперски" дизајн, ми треба превозно средство за релација работа-дома (а да не е скутер) и некако ова ми се виде најповолно, но не ја знам потрошувачката на горенаведените.

Шо мислите?

Фала однапред.

Роберт
VaskoP
Тазе форумџија
Теми:138
Град: Skopje
Клуб: Guardian Angels MC
Мотор: Honda CBX 750 F

Ре: Совет за мотор + останато почетничко инфо

#54653 22 Авг 2010 20:39
Да те поздравам прво и добре дојде на Форумов! Имаш Дел-Стартна линија со корисни совети што можеш да ги прочиташ пред да решиш да купиш мотор! Исто така на Форумот имаш дел за претставување па како нов на форумот ред е прво да се претставиш и кажеш нешто за себе али ајде да не те караме од одма ќе се поправиш верувам.

Касно не е за ништо ако си љубител на мотори! Ако не си и не планираш да возиш и во иднина и го сваќаш возењето мотор онака реда ради мој совет ти е да се откажеш од купувањето мотор зошто истиот ќе ти направи многу проблеми во иднина почнувајќи од здравстени па материјални па уште многу други! Али ако си љубител и цврсто решен тогаш сето тоа ќе го занемариш и навистина ќе уживаш во возењето во иднина!

Ајде да не го дрвам многу ќе се обидам да ти одговорам на твоите прашања:

1. Возачка дозвола А категорија треба за секој мотор над 50цм3. Ако имаш Б тогаш полагаш полигон и градска само и тоа ќе те кошта околу 9000 ден (5000 ден часови-15 вкупно, 1200-1500 ден лекарско, и за полагање уште околу 2500 ден ако положиш од прв пат нормално а ако не е поскапо). Колку што јас знам часови можеш да земеш сегде али да полагаш мораш таму каде имаш жителство. Али за детали најдобро ти е да се обратиш во било која Автошкола што обучува за А категорија или на шалтер на МВР во станиците за технички преглед!

2. Како за почетник си направил добар избор за мотор кој не е скутер! Кинеските чопери од марката Лифан/Трува/Crow (Сите ги прави иста фабрика) сега засега се покажаа на нашиот пазар како солидни и доста издржливи за тие пари. По мене сите останати се со полош квалитет освен Кивеј кој е за класа подобар. Уосталом и по гаранцијата ќе видиш на нов кој каква класа е. Првите имаат 1 год гаранција а Кивеј 2 год.
Зависи која килажа си али за Штип и угорниците секако боље ти е да е 250 цм3 со кој можеш комотно и двајца да се возиш без многу мака.

3. Од сите понудени опции што ги покажа по мене добри ти се 1 и последната али сепак тоа е релативно. Прво треба да се види на лице место и тоа најдобро со некој што се разбира повеќе! Мислам дека имаше некоја тема на Форумов за Совети при купување на половен мотор. Прочепкај по Форумов и сигурен сум дека ќе најдеш одговор на сите прашања што ги имаш или планираш да ги поставиш пред да се одлучиш за било што!

Поздрав!
Rob
Редовен член
Клуб:
Мотор:

#54659 23 Авг 2010 08:26
VaskoP, фала многу на деталната информација. "Стартната линија" веќе беше внимателно прочитана и продолжувам да ги читам останатите работи, а што се однесува до делот за претставување, ќе почекам додека не го збрчам првиот мотор.

Останува да се зафатам со возачката и се надевам да ја завршам барем таа работа пред да фатат студовите, па напролет да се земи мотор. Или да земам уште сега па потоа малку вожња со возачката, и да се гаражира во зимски сон?

Иначе тоа "сега" иако звучи неподготвено и пребрзано, секако имам во предвид прибирање уште информации, консултација со стручњак пред и при купување итн...

Smichka
Искусен форумџија
Теми:731
Клуб: /
Мотор: Keeway Hurricane

#54673 24 Авг 2010 10:25
Од сите овие ти препорашувам keeway 250cc. Ете и бади го пофали
Rob
Редовен член
Клуб:
Мотор:

#54694 24 Авг 2010 17:20
www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=174766

Стручно мислење?

Пробувам да се информирам, читам, разгледувам, ама тех спекс за мене е научна фантастика. Затоа вака чат пат ќе прашувам за ваше мислење за конкретен модел. Во случај да го тргнат огласот, се работи за Yamaha FZR 250 кубика - 91ва со 23000км.

Иначе не успеав да ја најдам темата за совети при купување на половни мотори, па ако некој уфрли линк, супер.
Последна промена: 24 Авг 2010 17:34 Од Rob.
VaskoP
Тазе форумџија
Теми:138
Клуб: Guardian Angels MC
Мотор: Honda CBX 750 F

#54702 25 Авг 2010 00:25
Не знам кај го читав тоа али еве ти она што најдов на брзина:

www.bjbikers.com/index.php?option=com_sm...53&topic=15288.0
  • Модератори: Leon

Родендени